Det finns inga stratifieringar – platt fall för nyliberalerna

Posted: January 6, 2011 in Dagens samhälle

I filmen ovan, distribuerad till mig via bloggen Alliansfritt Sverige, propagerar glada ungdomar för plattskatt. Det innebär att alla medborgare betalar lika stor procent av sin inkomst i skatt, oavsätt om de tjänar 9000kr eller 90 000 kr i månaden.

Argument 1 är att det är det enda rättvisa systemet. Jag förstår tanken, men den är inte kopplad till hur samhället ser ut. Varför är det rättvist att vissa människor har mer materiella tillgångar än andra från början? Hade alla tjänat X kr i månaden hade vi haft platt skatt defakto – och det hade varit rättvist. Men det är knappast rättvist att en dagisfröken med 3 års utbildning tjänar mindre än en högskoleingenjör  som läst lika länge. Likaså kan man fråga sig varför de som har intresse för utbildning skulle ha rätt till mer pengar. Plattskatt blir således enbart rättvist om materialfördelningen i grunden är det.

Argument 2 är att plattskatt är skattemaximerande. Jag vet inte om dessa unga liberaler även hänger sig åt drogliberalism, men den som drog den slutsatsen måste ha rökt något eller menat något annat. Om staten behöver X i inkomst från skatterna så spelar det ingen roll om det tas in genom Ykr/månad per person, Z% på allas skatt, eller en mer sofistikerad, progressiv skattesats. Dessa procentsatser och summor modeleras efter inkomsten – vad staten behöver för att ge medborgarna det de “vill ha”.

Argument 3 är att vissa inte ska straffas för att de orkat skaffa en utbildning. Detta är kanske det mest världsfrånvända och vansinniga av alla tre argumenten. 1) De är redan premierade då de får både en större summa kvar efter skatt samt att de lever längre. 2) Bakgrund och inte någon sorts fri vilja är den viktigaste faktorn för om någon skaffar sig en utbildning, ring skolverket, skolinspektionen eller närmaste utbildningsvetenskapliga institution och fråga. Har dina föräldrar en akademisk utbildning ökar chansen att du skaffar dig en dramatiskt. Att aktivt försöka skygglappa bort sociala strukturer och skiktningar i samhället är en klassisk nyliberal retorik och enligt forskningen en oriktig bild av omvärlden.

Slutsatsen är att plattskatt framför allt gynnar de som redan har det bra. Det gynnar de som sätter sig själv och sin identitet framför det kollektiva. Rättvisa vore att alla – oavsätt livsval – hade samma rätt till materiella företeelser. Då praktiseras alla människors lika värde.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s