Bröd eller skådespel? Tankar om “Sveriges Mästerkock”

Posted: January 12, 2011 in Dagens samhälle, Kultursociologi

Precis avslutades första avsnittet av Sveriges Mästerkock på TV4. Detta matkonstens Idol – ett direkt inköp (t.o.m. logotypen) av Master Chef. Mina tankar här handlar om vad som är skådespel för att skapa “bra tv” och vad som faktiskt handlar om matlagning.

Det tycktes ganska så uppenbart att maten inte var till belåtenhet hos juryn vid ett flertal tillfällen. Moberg är ju scenskolad men inte ens han kunde undvika att godkänna vissa mellan tänderna. Kommentarer som “jag tror du kan mer” eller “jag gillar inte din mat, men jag gillar dig”.

Produktionsbolaget har inte som uppdrag att utse Sveriges mästerkock, deras levebröd är ju baserat på att sälja program som drar tittare till olika TV-kanaler, så att dessa ser reklamfilmerna och TV-kanalen kan ta ut mer pengar för sina reklam-spots. Sveriges Mästerkock är således ett koncept för att sälja fler reklam-spots.

En liknande affärside finns hos McDonalds. Enl. Ray Kroc, grundaren av McDonalds, är deras koncept att tjäna pengar på lokalhyror, eftersom McDonalds är ett franchiseföretag så köper de lokaler och enl. kontraktet så får franchisetagarna endast hyra lokaler av McDonalds. Således kan hyran anpassas efter vinsten och förtaget behöver bara håva in. Maten kommer alltså (som bäst) i tredje hand.

För TV-kanalen blir det på samma sätt, i första hand kommer att tjäna pengar, i andra hand att sälja reklam-spots och i tredje hand att fylla ut med något mellan dem som får tittarna att vilja sitta kvar. I det här fallet ett tävlingsprogram i matlagning. För att det här ska vara så pass “bra tv” så att tittarna sitter kvar, så handlar det om att de personer (eftersom det är individer som primärt skildras, inte t.ex. en berättelse) gör sig tillräckligt bra i TV, vissa måste tas in eftersom det officiella kravet är att de ska laga god mat, men bara den inte är för undermålig så finns det ingen transparens i juryns beslut – vi har en tillit till deras auktoritet som kockar (även om min personliga åsikt om Moberg inte är odelat positiv) och tror att maten måste ju vara bra. Klippningen lyckades dock, som sagt, ställa till det. Maten kommer ju, som sagt, ganska så långt ner på prioriteringslistan.

Det ska bli intressant att se framöver vad som programmet har att erbjuda – särskilt i relation till sin engelskspråkiga förebild. Sannolikt blir det mycket skådespel – om jag inte minns fel så utlovades bland annat en ung Ernst Kirchsteiger och våldsamma raseriutbrott. Men frågan är hur mycket bröd. Jag kommer sannolikt återkomma till det här programmet – jag gillar ju mat!

Advertisements
Comments
  1. bra inlägg! Ska bli kul att läsa ditt nästa inlägg som jag
    hoppas samman knyter temat emd ditt förra inlägg om underhållning
    på egna villkor och internätet. Chris

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s