“Food white people like”: Sveriges Köksführer

Posted: March 2, 2011 in Uncategorized

Ännu ett avsnitt av “Sveriges Mästerkock” avslutat och nu, efter 8 avsnitt är det svårt att argumentera för något annat än kulturrasism i tävlingsköket. Att det är ‘inne’ med moderniserad husmanskost är knappast en nyhet – och Per Morberg är väl närmast en självutnämnd officer i sammanhanget – men att vara Sveriges Mästerkock skulle baseras på 80% husmanskost och 20% kontinentala klassiker banar väg för att en uppväxt med humus, dim-sum eller andra icke-europeiska rätter, så verkar man inte behöva göra sig besvär i tävlingen.

Fram till senaste avsnittet var Laleh med och fick egentligen aldrig uttrycka det kök hon brann för – det Persiska – efter uttagningarna till själva tävlingen. Visst, alla kök kan inte representeras och det måste göras prioriteringar – men att i varje avsnitt ha (minst) en rätt som baserade sig i svensk husmanskost gav utan tvekan en viss kulturell bakgrund ett enormt företräde i tävlingen.

Det är sällan jag tycker att saker är bättre i USA, men här får jag göra ett undantag, i den amerikanska motsvarigheten – “Masterchef” – gavs mycket större möjligheter och sattes mycket större krav på att kunna laga mat från olika kulturer. Det som “Sveriges Mästerkock” nu förmedlar är att den svenska husmanskosten är den högst stående kok-konsten, därefter följt av den italienska och franska. Att det ska komma något nytt och spännande där, när det sammanfattar svenska stjärnkrogstrender under de senaste 40 åren (minst), är ungefär lika sannolikt som att få något nytt och spännande från en Colin Nutley-film. De som är framgångsrika är de som mest exakt reproducerar det redan existerande – inte de som tillför något nytt.

Ska Sverige presentera en mästerkock, så ska det handla om förmågan att laga god mat – oavsett genre. Att reproducera den repertoar som Sveriges professionella stjärnkockar redan bemästrar och förmedlar tillför inget nytt. Snarare handlar det om en i det närmaste nazistisk föreställning om ‘den högst stående maten’, precis som ‘den högst stående rasen’. Denna matkultur som tilltalar hipsters och andra grupperingar baserade i vit, utbildad medelklass reproducerar kulturella normer och är direkt motverkan mot ett fungerande mångkulturellt samhälle.

Sverige är ett mångkulturellt samhälle – och Sveriges Mästerkock måste kunna visa att den kan spegla det samhället i sin matlagning, samt föra samman det till nya spännande och givande kombinationer. Utan det utvecklas inte gastronomin – eller samhället.

Advertisements
Comments
  1. Simon Rosenqvist says:

    Väl talat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s