Privat och offentligt: Den tunna röda linjen

Posted: March 16, 2011 in Uncategorized

På senare tid har jag upptäckt att många inte verkar vara på det klara – antingen på åsiktsplanet eller på ett mer praktiskt plan –  om gränsen mellan privat och offentligt. I det informationssamhälle vi lever hävdar många att “allt är offentligt” – frågan är dock inte om det stämmer, utan om det bör vara så. Således ska det här ses som ett normativt inlägg. Det argumenterar för att det finne en nyttig uppdelning mellan privat och offentligt, och att det finns förluster med en helt offentlig, eller helt privat, värld.

I grunden ser jag uppdelningen såhär:

  • Offentligt är det alla ser och alla har rätt att ta del av. Det som anses ha en direkt påverkan på människors (som grupp) liv är del av det offentliga, likaså det som händer i de offentliga rummen – t.ex. på torget eller i Facebookloggen. Detta utgörs dels av det civila samhället, dels den internationella infrastrukturen, t.ex. internet och internationellt vatten.
  • Privat är det som är avskilt från det offentliga – ett annat rum. Det privata skyddas av dels integritet, dels att vissa platser definieras som privata. Dessa platser kan vara både fysiska, t.ex. ett hem, och digitala, t.ex. en skype-konversation.

Den privata och den offentliga personen är således väsensskild. För att ta ett exempel så har det hänt att fotbollshuliganer, s.k. Firmor, hotat domare, spelare m.fl. för att de inte spelat eller dömt “bra” nog. Det här är ett brott mot gränsen mellan offentligt och privat, vilket gör det skrämmande på ett speciellt sätt. Att en fotbollsdomare får sin bil sönderslagen eller sitt barn påhälsat i skolan av en huligan från en missnöjd firma visar på att “vi ställer dig personligen, inte enbart professionellt, ansvarig för att våra önskningar inte uppfylls”. Jag vill hävda att ett brott mot den gränsen, mellan privat och offentligt, upplevs som obehagligt. Det är en naturlig anledning till att läkare och socialarbetare har skyddade hemnummer, men inte bagare eller lastbilschaifförer – den ökade risken för brott mot gränsen offentligt och privat.

Vad gäller politiker, kändisar etc. så är det även där relevant att diskutera den här gränsen. Paparazzipressen har länge tryckt hårt på att göra hela den kända personens liv till offentlighet. De pengar som kan slås av folks nyfikenhet har respekterats högre än kändisarnas privata sfär. Därav börjar t.ex. politikers förehavanden som privatpersoner behandlas som om de var utförda av den offentliga personen. Att Carl Bildt i sitt arbetsliv ev. var inblandad i brott i Darfur är en del av den offentliga yrkespersonen Carl Bildt. Att han går till affären och köper kaffe en söndagsmorgon och verkar bakfull (rent hypotetiskt) har med hans privata person att göra. Den har folk över lag inte med att göra – faktiskt. Dessa bör betraktas som två separata individer.

Varför, kan man fråga sig. Särskilt idag när föreläsare mailar kl. 21 på en lördagväll och Göran Hägglund twittrar om vad han äter. Jo, därför att människor, tror jag, behöver ett utrymme där det finns möjlighet att göra fel och göra misstag – utan att dessa ska kopplas till deras professionella kompetenser. Likaså omvänt måste det finnas en plats där det går att distansera sig från det professionella. Alla vet nog att en person som börjat göra misstag ofta fortsätter göra det – eftersom det inte finns en möjlighet att bearbeta stressen från det första misstaget. Det är det som händer när människor inte får en paus från sitt privata – eller sitt professionella jag. Men det är klart, om alla tar med sig jobbet hem och suddar ut gränsen mellan privat och offentligt, så kan ju all tid bli arbetstid – och det är bättre för arbetsgivaren. Nya potentiella anställda finns ju på .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s